1.12.2017

Peitekuvat ja niiden vaalennus

Hyvää joulukuun ensimmäistä kaiken musteiselle kansalle! Tietopohjaisia blogikirjoituksia halunneet ovat kyselleet muun muassa peitekuvista ja mahdollisista tavoista vaalentaa niitä. Seuraavassa tietoa, joka pohjautuu niin allekirjoittaneen kymmenen vuoden aikana kertyneisiin kokemuksiin, kollegoilta ammennettuun informaatioon sekä terveydenalan ammattilaisten neuvoihin.


Ammattilaistatuoijalta onnistuu vanhojen kuvien korjailut ja suuretkin peitekuvat sujuvasti. Peitekuvan suunnittelu vaatii kuitenkin paneutumista peitettävän kuvan tummuuteen, väreihin, kokoon ja tatuoinnin sijaintiin. Jo maalaisjärkikin kertoo, että mitä pienempi ja haaleampi kuva on, sitä helpompi ja nopeampi sen peittoprosessi on. Vanhan, vuosien ja auringon haalistaman kuvan päälle on usein mahdollista saada haluamansa kuvaa, vaikkakin aina tulee muistaa, että peitekuva tulee olla isompi ja tummempi kuin alkuperäinen, jotta päästäisiin parhaaseen mahdolliseen tulokseen.

Kuvia on mahdollisuus myös vaalentaa. Itselläni on ollut asiakkaiden kanssa hyviä kokemuksia vanhojen kuvien valkaisemisesta valkoisella musteella. Prosessi on toki siinä mielessä pitkä, että vaalennuksen ja peitetatuoinnin teon välillä täytyy olla reilusti paranemisaikaa, jotta vaalennetut alueet ehtivät täysin pintaparantua. Mutta ihon asettumisen jälkeen, vanha tatuointi on vaalennetuilta osin vaalentunut muutaman asteen, jolloin vaihtoehdot peitekuvan tyylistä laajentuvat. Toki tulee silti muistaa, että jokaisen vanhan peitettävän tatuoinnin tekotyyli ja jo arpeutunut iho vaikuttaa lopputulokseen, joten joka tapauksessa tulee peitekuvan olla suunniteltu vanhan kuvan pohjalta, jottei vanha kuva jäisi kuultamaan miltään osin uuden alta.

Oli peitettävään kuvaan tehty valkaisua tai ei, joutuu joskus peitekuvaankin lisäämään myöhemmin väriä. Tämä riippuu ihon kakkoskerroksen, dermiksen eli verinahan, (kerros, johon tatuointimustetta työnnetään neulalla) kyvystä vastaanottaa uutta pigmenttimustetta. Asiakas voi kääntyä artistinsa puoleen, mikäli peitekuvasta vielä kuultaa vanha läpi tai jo ennestään vaurioitettu verinahka on hylkinyt uutta mustetta. Asian korjaa lähes aina tarpeeksi pitkän paranemisajan jälkeen pieni musteen lisäys.

Tatuointia on myös mahdollista vaalentaa laserilla. Lasersäteet hajottavat ihoon kapseloituneen värin. Se, kuinka monta laserointia kuva vaatii, riippuu täysin vanhan kuvan laajuudesta, väreistä, tummuudesta, omasta aineenvaihdunnasta ja siitä, kuinka paljon sitä halutaan vaalentaa. Laserointi on usein kalliimpi ja kivuliaampi tapa vaalentaa kuvaa, mutta koska laserointi hajottaa ihossa jo olevan tatuointipigmentin, se antaa laajemmat vaihtoehdot peitekuvan toteuttamiseen. On syytä muistaa, että nykyisestä laista huolimatta valitettavasti kyseisiä hoitoja harjoittavat edelleenkin myös jotkut firmat terveysalan ulkopuolella, eikä heillä ole tarvittavaa osaamista turvallisiin laserhoitoihin. Laserhoitoja suosittelen ottamaan ainoastaan laillisesti ja turvallisesti lääkärikeskuksissa ja sairaaloissa. Muun muassa Eiran sairaalassa annetaan laserhoitoja, niin tatuoinnin poistoa, kuin pelkkää vaalennustakin haluavalle.


Vaalentamistapoja on siis muutamia, mutta usein myös hyvin suunniteltu korjaus tai suurempi ja hieman edellistä tummempi peitekuva, ovat parempia vaihtoehtoja, kuin vanhan, omaa mieltä häiritsevän tatuoinnin kantaminen. Tatuoinnit ovat ikuisia, mutta niitä voi aina parannella, peittää ja muokata vastaamaan nykyistä itseäsi. Jos ihossasi kulkee mukana kuva, jota et koe enää omaksesi, sen kanssa ei tarvitse kärvistellä koko loppuelämää. Toivottavasti tekstistä oli tukea ja apua, niin peitetatuointia haluaville, kuin muuten vaan informaatiota janoaville! 😊

Seuraavassa vielä jo aiemminkin julkaistuja kuvia artistiemme peiteprojekteista



Vanha tatuointi voidaan myös herättää eloon pienillä lisäyksillä ja vanhan kuvan entrauksella:

Toteuttanut Joni


Toteuttanut Kaisa


Toteuttanut Eeva



Tarpeeksi tummalla uudella kuvalla ja varjosteluilla on myös mahdollista toteuttaa paljon erilaisempi ja näyttävämpi tatuointi, mikäli haluaa täysin eroon vanhan kuvan mallista:

Toteuttanut Eeva


Toteuttanut Kaisa



Toteuttanut Kaisa


Toteuttanut Kaisa



Kuvan valkaisu on vaihtoehto, mikäli lähtökuva on tummempi joiltain osilta, joihin haluttaisiin värejä, jotka eivät välttämättä peitä vanhaa kuvaa. Tässä on pari kuvaa pidemmistä projekteista, joihin toteuttiin ensin kuvan valkaisu valkoisella tatuointivärillä kahteen kertaan, ennen varsinaisen peiteprojektin alkamista:


Toteuttanut Kaisa




Work in progress

Toteuttanut Kaisa







Hyvää tulevaa viikonloppua kaikille!<3


Terveisin, Karu Kaisa 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti