13.1.2018

Särkylääkkeistä ja niiden vaikutuksesta tatuoimiseen

Hyvää kuluvaa vuotta kaikille! Alkuvuosi on lähtenyt käyntiin kiireisissä merkeissä ja nyt vihdoin ja viimein täytämme lupaukset särkylääkkeitä koskevasta blogipäivityksestä.

Muistutamme heti tähän kärkeen, että kehon omat endorfiinit ja adrenaliini ovat luonnollisia puudukkeita tatuointia varten, eikä ylimääräisiä kipua lieventäviä aineita ole välttämätöntä ottaa.

Tämän päivityksen tarkoitus ei ole missään nimessä kannustaa särkylääkkeiden tai -voiteiden käyttöön ja niitä ottaessa on aina noudatettava oman lääkärin määräyksiä sekä tuoteselosteita, muistaen myös mahdolliset sivuvaikutukset. Ylipäänsä niiden vaikutus voi toisille olla suurempi kuin toisille, kehomme ollessa varsin erilaisia ja reagoiden eri tavoilla erilaisiin lääkevalmisteisiin.
Muistathan siis aina kuunnella kehoasi!

Moni on kysellyt kannattaako käsikaupan särkylääkkeitä tai puudukkeita ottaa ennen tai jälkeen tatuoinnin, onko niistä mitään hyötyä/haittaa ja mikä sitten olisi paras vaihtoehto lukuisista eri vaikutusaineita sisältävistä tableteista ja puudukkeista? Tätä päivitystä varten olemme konsultoineet lääkärikontaktejamme ja nojaamme myös omakohtaiseen kokemuspohjaan.Tablettisärkylääkkeet


Yhdet parhaimmista juuri ennen tatuoimista ja muutama päivä sen jälkeen otettavista vaihtoehdoista ovat ibuprofeiinia tai ketoprofeenia sisältävät särkylääkkeet. Apteekissa ibuprofeiini tuotteita ovat mm. Burana, Ibuxin, Ibumax ja Ibusal. Ketoprofeiinia puolestaan on esimerkiksi Ketorin ja
Ketomex nimissä tuotteissa. Nämä ovat tulehduskipulääkkeitä, jotka hieman ennen tatuointiin tuloa lievittävät lämmön nousua, tulehdusta ja kipua. Etenkin suuria ihoalueita tatuoidessa voi joillakin keho nostattaa lämpöä. Varsinaista tatuointikipua valitettavasti ne eivät lievitä, koska tatuoiminen aiheuttaa hermokipua, mutta jälkijomotukseen ne ovat oiva apu. Tulehduskipulääkkeinä ne vaikuttavat alentavasti myös turvotukseen.

Ennen tatuoimista maksimissaan yksi annos särkylääkettä riittää. Tatuoimisen jälkeen voi tulehdusriskiä alentaa ja tatuoidun kohdan särkyä hoitaa kuuriluontoisesti, mm. buranaa voi ottaa ohjeiden mukaan kolmesti päivässä, esimerkiksi kolmen päivän ajan. Särkylääkkeitä ei suositella otettavan yli viikkoa ja niiden syönti ylipäätään on hyvä pitää kuuriluontoisena. Ibuprofeiinia tai ketoprofeenia ei suositella otettavan, mikäli on altis vatsahaavoille tai omaa muuten herkän vatsan.

Parasetamolia sisältävät lääkkeet, kuten Panadol, Parasetamol, Para-Tabs ja Paramax, lievittävät kipua ja alentavat kuumetta, mutta ne eivät ole tulehduskipulääkkeitä, joten näin ollen ne eivät vähennä turvotusta tai laske tulehdusriskiä. Parasetamol vaikuttaa maksan- ja munuaisten toimintaan ja siksi annostusta ei missään nimessä saa ylittää.

Ennen tatuointiin tuloa kaikista huonoin vaihtoehto on ottaa asetyylisalisyylihappoa sisältävää aspiriinia, sillä se ohentaa verta ja tekee näin ollen tatuoimisen ja musteen kiinnittymisen ihon toiseen kerrokseen erittäin vaikeaksi.

Puudukevoiteet


Puudukevoiteista apteekissa myydään lidokaiinia sisältävää Emla emulsiovoidetta. Pieni 5g tuubi maksaa apteekista riippuen noin 15€ ja on suhteellisen kallis verrattuna tablettisärkylääkkeisiin. Tuote ei myöskaan sovi lidokaiiniallergisille. Usein myös hammaslääkärissä käytetään lidokaiini pohjaisia puudukkeita ja mikäli olet saanut puuduketta hammaslääkärissä ilman sivuvaikutuksia, todennäköisesti allergiaa ei tällöin ole. Emlaa ei tule laittaa taivealueiden läheisyyteen eikä missään nimessä yli 2 kämmenen kokoiselle alueelle, sen tyrehdyttäessä osan pienistä pintaverisuonista. Voidetta tulee levittää tatuoitavalle alueelle sekä peittää alue kelmulla noin 2 tuntia ennen tatuoinnin teon alkamista.
Loppusanat


Toivottavasti kiinnostuneet saivat tästä tekstistä lisäinformaatiota sekä apua mikäli pähkäilee särkylääkkeiden ja -voiteiden vaikutusta ja ottamista ennen tatuointia tai sen jälkeen. Mikäli lisäkysymyksiä herää, otamme niitä mieluusti vastaan! Haluamme vielä painottaa että kuuntelethan omaa kehoasi ja teet päätöksen sen pohjalta, minkä koet olevan itsellesi parasta, tiedostaen tarkasti lääkkeisiin liittyvät ohjeistukset. Luethan aina tuoteselosteet ennen lääkeaineiden ottamista. Mikäli epäröit, on parempi luottaa kropan omiin kipua lievittäviin hormoneihin ja jättää tabletit ja tuubit kaappiin.

Terveisin, Karu Kaisa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti